Uppdrag trasmatta

34082-46

Jag studsade jag till när jag gick hem från jobbet och mina fötter beklev en trasmatta på Uppdrag gransknings redaktion. Jag är ju ibland närmast ett inredningsfreak och för mig själv tänkte jag att det var fånigt att pynta en redaktion i förfall, i synnerhet eftersom hela SVT flyttar efter årsskiftet.

Men ikväll fick jag
svaret på mattgåtan. Och som alltid när det är Uppdrag granskning som står för något handlar det om olagligheter, misshandel och dålig stil.

Gaylife GBG

34082-44

Var det stiletterna under drugornas hälar eller batongerna i gogopojkarnas lyckraspeedos som gjorde att arrangörerna till Salvation tyckte att metalldetektorn var befogad?

Svaret fick jag när vi kommit in. Den var kvar från ordinarie festkvällar, då Park Lane inte är gayklubb. Tyvärr var det inte bara detektorn som var kvar från de vanliga festnätterna, utan även 90 procent av gästerna. 

Inverterad Christer Lindarw

34082-43

Det känns lite som manlig dragshow, men samtidigt älskar jag min kostym. Från dagens presskonferens.

Hur mår du lille vän...

34082-41

Idag var jag förbi hos Venhälsan. Stockholms mottagning för män som har sex med män.

I väntrummet satt ovanligt nog en kvinna i 50-årsåldern och väntade. Efter en stund förstod jag varför, när hennes son i 18-årsåldern kom ut från ett läkarrum.

Venhälsan har hotats av nedläggning flera gånger, men det är när man ser scener som den i väntrummet man förstår att den behövs. För hur många bögar har en mamma som följer med dem till mottagningen när dom är oroliga? Personalen på venhälsan finns där när man har ångest, och dom som jobbar där vet hur gayvärlden fungerar. Man behöver inte veckla in sig i förklaringar om varför, hur och när.

Venhälsan är en ynnest och säkert en garant för att könsjukdomar och HIV inte sprids mer än det gör i Sverige. Lägg till vad den betyder för folk som genom att den finns, slipper må dåligt.

För som sagt, det är inte alla grabbar som har en förstående och supportande mamma.


Killen hela dan, jorden runt.

34082-40Ok, om du vill ha populärkulturkoll med viss gaykänsla ska du hänga på
Roger Wilsons blogg. Just nu är han på andra sidan jorden. Läs hans filmfestivalrapporter på bloggen.

Sjukt.

34082-39Fläckarna på min rygg visade sig inte vara en svampinfektion, utan en plötsligt pigmentförlust, konstaterade min läkare.

Han sa att jag hade samma problem som Michael Jackson har.

Jag är skeptisk till hans analys, eftersom jag har aldrig kännt ett behov av att sova med småpojkar.

Ljudligt avhopp

34082-38

Igår skulle egentligen första avsnittet av "Böglobbyn" i SVT ljudberabetas, där mitt reportage om cruising är det bärande inslaget. Det blev inte så.

När killen som skulle ljudmixa avsnittet hade tittat igenom materialet kontaktade han projektledaren Marcos Hellberg och sa att han inte kunde jobba med programmet. "Motbjudande" var ett ord han använde om innehållet.

Häpp.

Plötsligt drogs jag ur min pk-bubbla och insåg att manlig homosexualitet fortfarande är sprängstoff för vissa personer 2006.

Projektledaren satte in en annan person för att sköta ljudbearbetningen, och det kanske var det bästa.
Man vill ju inte att någon mixare ska lägga Darth Vader-effekt på min röst, eller att det hörs ett pruttljud så fort jag syns i bild.

Dagens bild...

34082-37

Sverker Åström och Olle Palmlöf
Foto: Elisabeth Ohlson-Wallin

Snacket går...

34082-36

Sverker:
"- Den där Olle Palmlöf är ju en grann pojk. Och svag för starksaker är han ju också. Nu har jag riggat allt... det är bara att vänta"

Böglobbyn startar i SVT2 kl 20.30 Måndag den 6:e november.

Ikväll var jag ute på gaykrog. Mina öron blev stora som parabolantenner när jag hörde att bögtrion vid bordet bredvid pratade om Böglobbyn. En av dem gav sken att vara extra insatt i vad programmet skulle handla om. Efter hans redogörelse undrar jag om det är samma produktion vi talar om...


Fredag

34082-35

Tillbaka på söder, Stockholm. Om jag hade mer tid skulle jag göra sånt här. Streetart.


Tumma på sanningen?

34082-34


Efter att ha hävdat att "
Förkväll" i tv4 fortfarande är det mest underhållande (obs. Ej bästa)  "efter jobbet"-programmet, anklagar min kompis, som också är TV-kritiker, mig för att ha en kuk lika liten som min TV.

Jag uteslöt genast plasmaskärmen i vårt vardagsrum som är på 42 tum. Det måste ha varit mitt ben han sett. Min tv i Göteborg mäter 17 tum och hur jag än försöker tolka hans kommentar får jag det ändå till att vara en komplimang - men det lät inte så...

John Holmes hade för övrigt 14 tum. Och då pratar jag inte storleken på bildröret....

Lika som bär:2

34082-33

Idag önskar nog Cecilia Stegö- Chilò att hon hade Gabys roll i rederiet. Tänka att bara försvinna, likt Gabys rollfigur, och sen dyka upp som sin karismatiska syster, utan ignorerad TV-licens. Cecilia, om du hade sparat din licens hade du kunnat avlöna Louise Boije af Gennäs för att skriva en ny episod i SVT, som hade varit mer till din fördel än de rapportinslag vi hittills sett.

Lika som bär

34082-32

Tidiningen Resumé gör webbreklam med Viggo Cavling som frontman. Vill han genom sin styling anamma en doft från de litterära salongerna, eller bara från ett läppglans med jordgubbsak?

Du och jag, min pojkvän och Mats Strandberg

34082-31

Vad gör uttråkade par, en regnig lördagseftermiddag i Göteborg?

Jag och min kille hittade
Mats Strandbergs fylla i bok "Du och jag" på designtorget. Efter att vi förvissat oss om att den gick att bruka även som samkönat par köpte vi den och gick till Palace för att dricka bubbel och vara ÄRLIGA.

Böcker att själv fylla i är egentligen lite läskiga, just för att de blir så pretantiösa när de vänder sig till vuxna. Det finns en uppsjö av sådan böcker! Singeldagboken, vänta barnbok, mammabok, pappabok och giftasbok. (när kommer skiljasboken, fri från spritboken och bantarboken?)

Jag minns när jag köpte en "mina vänner"-bok till min fd kollega Anders på P3. Jag vet inte hur många som fyllde i den, och hur mycket, men det krävdes tid och tankekraft... Nu är väl en fest inte rätta tillfället kanske, i synnerhet om den mest består av journalister med prestationsångest, men ändå...

Min kille och jag konstaterade ganska snabbt att Matsys fyll i bok visserligen var underhållande, men väldigt snäll... I kategorin "ärligt talat" var den vassaste frågan om ens parters bak såg stor ut ibland.
Var fanns de hårda frågorna som "Vilken av mina vänner skulle du vilja ligga med" eller "har du varit otrogen, och i sådana fall med vem eller vilka?"

Men boken kanske passar bäst för par som inte varit ihop mer än fem år. Förhållanden där det är lite fnittrigt kul att avslöja att man fuskat när man spelat spel eller har lånat den andres rakhyvel. Sen handlar det väl om att ingen skulle köpa en bok som gjorde att tillvaron blev jobbig.

Fast det kanske är just en hardcore fylla i bok många skulle behöva, för att verkligen snacka om sakerna. Nåja, man väljer väl själv var man lägger ribban. Min kille fyllde i alla fall i att min o-charmigaste ovana var att jag hånglar med andra när han inte är med...

För en timme sedan, klockan 20.30, ringde mina föräldrar och annonserade att dom var i Jönköping och på väg mot Göteborg. Jag vet inte om det är jag som glömt bort att dom sagt det  till mig tidigare, eller dom som inte informerat mig om planerna...

Genast såg jag ytterligare en bokidé för Mats Strandberg. "Jag och mina föräldrar - En fyll i bok."

Värme 2006

34082-30
Trådlöshet i all ära, men det lär dröja innan även elkablarna går att avskaffa.
Drömmen om det sladdfria hemmet lever i mig, men känns långt borta.
En tröst i höstkylan är att transformatorerna under mitt skrivbord är utmärkta fotvärmare.
Queer as Alliansen.

34082-28

Okej, Carlgren (c) är Sveriges förste homosexuelle minister. Billström (m) är Svergies förste bisexuelle minister. Är månne Maria Borelius (m) Sveriges första transexuella minister. Likheten med Christer Lindarw är ju slående....

Nördarnas revansch

34082-27

På något sätt känns den nya regeringen revanschistisk. Kanske naturligt eftersom det handlar om ett regimskifte. 

Nya kulturministern Cecilia Stegö Chiló hade ingen aning om att hon har ansvar över idrottsfrågor.
- Skämtar du? Det har ingen sagt till mig, säger hon till TT.

Äntligen är det paybacktime för alla satsningar på idrott istället för kultur.


Full och god.

34082-26

Groggy efter min "nära norrladupplevelse" gav jag pizzerian bredvid jobbet en chans.
Bea, oxfilé och sparris blev dagens val av topping.

Ormar kan leva månader på byten de sväljer.
Nu minns jag varför det var ett år sedan jag åt min senaste pizza.Jägare eller jagad?

34082-25

Jag är uppe i Övertorneå och gör reportage för bögprogrammet. Tre dagar har jag varit här. Naturen brinner av höstfärger och det Tornedalska landskapet ger nästan Brokebackkänsla. Tyvärr är det inte det enda här som är likt den filmen.

Just nu känns det inte som om jag är journalisten som jagar intervjupersoner. Snarare är det dom som vill träffa mig - med älgstudsare.


Första recensionen!

Böglobbyn i SVT har fått sin första recension.

"jag kan inte säga att jag beundrar svt:s satsning och hur den genomförs"

Programmet börjar sändas om en dryg månad, måndagen den 6:e november, 20.30.

34082-24

Jag får kängan...

34082-23

Strindberg skrev att det var synd om människorna.
Det må vara hänt, men idag gäller det inte mig. Jag har nya skor.

Min fäbless för kängor  av modell tidigt 1900-tal kan ha att göra med min tid som barnstatist i "Ett drömspel" med Pernilla August, Peter Haber och Ulla Sjöblom. Innebär detta att jag som 31-åring hamnat i någon slags regression? 

Skorna kostade förmodligen lika mycket som mitt samlade gage, men som vuxen är det väl mitt ansvar om jag får leva på kålsoppa resten av månaden. Min tröst är att det är en maträtt som förekommer i en av våra mest uppburna dramatikers klassiska verk.  
Är du valbar lille vän?

34082-22

I P1:s Godmorgon Världen handlade det idag om mediernas jakt efter den unga publiken. Aftonbladets satsning .SE togs som exempel tillsammans med SVT:s och SR:s ambition att föryngra utbudet.

Slutsatsen i reportaget var att Idol 2006, är det i särklass populäraste programmet bland unga. Men den sändning som slog rekord den senaste månaden i samma målgrupp var SVT:s valvaka.

Det verkar som den unga publiken vill ha interaktion. Men hur kombinerar man god underhålling med lite matnyttig samhällsinformation? 

Är det dags att införa veckovisa folkomröstningar, med kval under vardagarna i TV och sedan möjlighet att rösta på fredag kväll? Och hur rättssäkert är det med tanke på Bag in box -konsumtionen en normalhelg i Sverige. Bakfyllan kan komma att kännas lång tid framåt...